miercuri, 1 decembrie 2010

La Multi Ani celor ce sunt Români cu sufletul !

Din calupul de articole specifice vremii, trebuie sa inaugurez si eu intaiul articol din decembrie cu unu special, dedicat ZILEI NATIONALE A ROMANIEI.
Azi e 1 Decembrie... tam-tam mare in toata tara, mai ales la Alba Iulia unde am renuntat sa ma duc din cauza vremii nu foarte favorabile sederii mele timp de cateva ore bune in mijlocul unei multimi dornice de a fi in locul in care acum 92 de ani a avut loc Marea Unire a Principatelor Romane. Nu, nu am sa intru in detalii istorice, in indici spatio-temporali si termeni pomposi pentru ca istoria nu reprezinta domeniul meu de specializare.
Am sa vorbesc putin despre norocul de a fi roman. Despre mandria cu care ar trebui sa ne rostim nationalitatea, numele tarii si imnul national.
Adrian Muresanu nu a scris degeaba "Desteapta-te, Romane!"...
Cine suntem noi sa facem parodii pe versurile imnului tarii noastre? Bunicii nostri au murit in razboi pentru tara? S-au jertfit ca sa ne fie noua mai bine? Daca raspunsul tau va fi unul afirmativ, am sa iti spun stima si respect pentru ei! Dar si daca asa ar fi fost asa, cine suntem noi sa parodiem emblema tarii? Drapelul, stema si imnul tarii noastre? Nu inteleg de unde izvoraste atat de multa incltura si cum tolereaza atat de multi astfel de comportament. Fie ca e o emisiune de divertisment, o gluma proasta de ipoctiri... cum putem tolera astfel de comportamente? Ganditi-va ca veti avea copii de 3-4-10-14 ani. Daca asta vad ei la televizor, cat respect credeti ca vor avea mai incolo pentru tara lor? Si ne mai miram ca pleaca toti tinerii din tara. Au plecat, pleaca si vor mai pleca. De ce? Pentru ca, in primul rand, nu le este bine aici, pentru ca s-au saturat de sistem(sanitar, educational, politic, administrativ etc.), de toate loazeke promovate mai mult decat adevaratele valori... Dar cum ramane cu educatia pe care unii dintre ei niciodata nu au primit-o? Si aici e vorba de educatia primita de la parinti, primita de la profesori, de la sistemul educational mort deja, de educatia primita de pe ecranul televizorului, de educatia primita pe strada, in institutiile statului, oriunde.
Asta e problema la noi... ne place sa ne batjocorim emblemele tarii. Ne place sa ne stricam imaginea tarii prin fapte tiganesti, prin vorbe si injurii balcanice. Ne place sa consideram Romania in inima Balcanilor, dar uitam ca in centrul tarii noastre sunt Carpatii si nu Balcanii. Uitam ca dacii si romanii sunt stramosii fiecaruia dintre noi, uitam ca spatiul carpato-danubiano-pontic ne apartine. Uitam sa ne educam copiii, prietenii sau fratii mai mici, uitam sa le aratam ce e respectul fata de tara, fata de Echipa Nationala a Romaniei de orice vrei tu, fata de cei ce au dus pe umeri numele unei natiuni intregi. Nici nu stim ca la noi in tara traiesc adevarati campioni mondiali. Iar campioni mondiali nu sunt doar la fotbal si la sport. Sunt si la debate si la geografie si la mai multe. Sunt cei mai buni din lumei aici, la noi in tara... sau cel putin au fost, pentru ca au plecat acolo unde au primit respectul cuvenit. De ce? Pentru ca noi nu stim sa ii respectam(o parte din noi!!!)... si nu e vina lor! E vina celor ce spulbera orice vis si aspiratie a campionilor romaniei. Pe ei trebuie sa ii condamnam pentru ca tinerii romaniei fug precum evadatii din tara noastra, nu pe cei ce scapa de aici si-si croiesc o viata si un statut social mai bun. Ma intreb eu peste 10 ani de unde iti voi scrie oare pe blog...
Care cred eu ca ar fi scaparea? Ei bine... educarea tinerilor pe linie nationalista si respect fata de tara! De ce sa ii facem sa se simta prost ca sunt romani? De ce sa nu citeasca intai de toate literatura romana, dupa care sa treaca la HappyPotter sau HarryPotter si alte magarii? Basmele colipariei mele culese de Camil Petrescu or fi oare invechite pentru ei?
Am citit multe statusuri astazi pe messenger despre Romania. Ba pe facebook circulau tot felul de lozinci si poezii patriotice, ba drapeluri fluturate in vant apareau la avatarele unora, ba ne mai aminteam de cate un cantec patriotic din Cebaclul Flacara si il trimiteam pe facebook sub forma de link youtube. E bine, pana acum e bine! Dar ce ar fi daca noi toti, am avea aceasta atitudine de oameni mandri ca suntem romani si maine, si in seara de Craciun si de Anul Nou si in fiecare zi din an. Ce-ar fi daca nu ne-ar fi rusine sa cantam imnul tarii si sa il invatam obligati in scoli? Ce-ar fi daca ar trebui sa invatam obligati istoria si geografia tarii noastre?(nu, nu se invata azi in scoli istoria si geografia Romaniei, crede-ma pe cuvant!!! se spune doar ca se invata) Ce-ar fi daca nu ar mai rade ca needucatii de fiecare data cand se canta la o festivitate imnul tarii noastre? Ce-ar fi daca... ar avea mai mult respect pentru valorile nationale si implicit pentru ei insisi?

Eu nu-ti dau sfaturi sau ponturi gratis. Dar iti spun ca... atunci cand razi de tara ta, razi de tine, de identitatea ta si a familiei tale! Atunci cand spui ca tara ta e de cacat, spui ca tu esti de cacat!(regret exprimarea, dar a devenit deja un cliseu) Pentru ca tu faci parte din tara ta. Iar daca tu nu ai curajul de a schimba ceva, de a face sa fie mai bine, lasa-i macar pe altii sa incerce!

La Multi Ani doar celor ce isi iubesc tara, ce se considera romani, ce iubesc palinca si cozonacul romanesc, ce isi cunosc frumusetile tarii si istoria stramosilor, ce inca mai mananca produse romanesti si mai stiu macar doua strofe din imnul tarii noastre.

La Multi Ani celor ce sunt Romani cu sufletul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu