marți, 26 octombrie 2010

Omul se cunoaște după muzica pe care o ascultă și cărțile pe care le citește

In articolul de azi am sa-ti vorbesc putin, putin de tot despre muzica. Despre simfonia muzicala, cei ce ne bucura cu vocea lor sau pur si simplu despre mp3ul care imi face fiecare dimineata mai frumoasa atunci cand intarziu la scoala.
Am sa-ti spun o mica povestioara intamplata acum cateva luni si am sa te rog sa tragi concluziile, impreuna cu mine. In vara, imprumutasem cuiva mp3ul, mica inventie a tehnologiei moderne, unde am o parte din melodiile ce-mi plac extrem de mult. Imi plac mie si le am pentru mine... pentru ca pe mine ma bucura ascultandu-le. Unele imi amintesc de copilarie, altele de momente neplacute, dar totusi...sunt speciale pentru mine. Dar majoritatea dintre ele sunt strans legate cu cate un moment importat din existenta mea de pana acum (viata nu mergea sa scriu... ar fi insemnat ca am o viata mult prea zbuciumata- nu e cazul...inca mai cred in fericire). Si am si folk si rock si dance si pop si mai stiu eu ce genuri muzicale mai erau pe acolo(e clar ca nu am sa devin atat de penibila incat sa-ti enumar si genurile pe care nu le am... ar trebui sa ma cunosti pana acum destul de bine- e articolul numarul 36 deja!). Revenind la povestoarara petrecuta in vara. Dau mp3ul persoanei care mi-l ceruse, ii pun numaidecat baterii si cu bucurie il pornesc, nu inainte de a da si instructiunile de folosire: se pun castile in urechi, se apasa play apoi se apasa butonul pentru masaj, dupa care o thailandeza...STOP... e doar un mp3 player la ce naiba te-ai gandit???
Cum spuneam, dau mp3ul cu mare placere. Eram oarecum sigura ca ceea ce se ascunde acolo e ”de bun gust”. Si aici vine vesnica si eterna intrebare. De unde stiu ca e de bun gust? Care e ierarhia? Cine zice? Da, ai dreptate... cine sunt eu sa spun ca ascult muzica de bun gust(cata modestie). Clar, sunt o afona incurabila care-si doreste nespus sa stie canta macar un cantecel la chitara. Cu toate acestea... tot imi dau cu parerea despre muzica buna sau mai putin buna. Pentru ca nu am acest dar de care semiafonii nu se bucura, am inceput sa citesc multe lucruri despre muzica, genuri muzicale, trupe, inspiratii, instrumente. Macar atat...cultura muzicala daca ureche muzicala nici vorba.
Revenm din nou la poveste. Dupa ce i-am dat mp3ul persoanei, dupa ce a ascultat si s-a relaxat ascultand vocea castilor a adormit. Urmatoarea dimineata, abia apucam sa ne dam buna dimineata si imi spune numai decat :” Îmi place foarte mult muzica de pe mp3. Felicitari! Imi place ce muzica asculti”. Ce sa insemne asta oare? Ok...sa spunem ca ascultam aceleasi genuri muzicale, ca ne place amandurora artistul cutare si trupa cutare. Dar tot acea persoana mai spunea ca omul se cunoaste dupa muzica pe care o asculta si cartile pe care le citeste. Si sunt perfect de acord! Spune-mi ce muzica asculti ca sa iti spun cine esti...spune-mi ce citesti ca sa iti spun cine esti! Din pacate, putini...prea putini mai pun mana pe-o carte in ziua de azi. Stiu, sunt scumpe, dar de biblioteci ati auzit? Biblioteci nu sunt la voi in oras? Sau nu aveti prieteni care sa vi le imprumute? Si pentru ca nu mai prea citeste lumea, singurul reper va fi muzica. Din motive culturale si sociale, nici nu am sa tastez acele genuri muzicale ce nu-mi incanta urechile. Am sa vorbesc doar despre muzica buna.
Muzica buna e aceea care place tuturor. Si sunt zeci de persoane care-mi spun saptamanal si lunar ca la place ”muzica mea”, ca vor si ei sau in cele mai fericite cazuri, ne recomandam reciproc auditii muzicale. Asa iti dai seama daca e muzica buna sau nu. Muzica de calitate suna altfel... transmite mai mult, inveti mult mai multe din versurile ascunse. Gasesti citate memorabile in sute de melodii, gasesti poezii puse pe note muzicale, adevarate povesti de iubire cantate sau drame ale sufletului asternute pe clapele pianului. Aceea e muzica de calitate. Cea care transmite mesaje si emotii.

Iti propun ceva dragut azi. O piesa ce mi-a facut dimineata superba...iar acum, ascultand-o ma gandesc la ...
Gata pentru azi, deja ai aflat prea multe. Si maine e o zi. Auditie placuta, cititorule!

Joyce Jonathan - Je ne sais pas



P.S. Tocmai am descoperit un status in lista de YM care m-a bucurat mult. E chiar asa ”Ascult muzica clasica!”... waw, waw, waw... tinerii la 18 ani inca isi mai hranesc sufletul cu arta si cultura. Stima lor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu