duminică, 15 ianuarie 2012

Si daca... de Mihai Eminescu


"Lumea toata-i trecatoare", chiar marele poet o spunea... insa azi unii dintre noi scoatem din cotloanele sufletelor noastre un gand, o amintire, o asociere proprie pentru ceea ce a fost Eminescu odata, Eminescu astazi.

Intr-o goana nebuna, haina si de neinteleas dupa bani, putere, popularitate uitam sa ne hranim cu poezie, cu slove printate de-o mana tremuranda pe-o foaie ce-a simtit emotia scrierii, emotia creatiei, emotia atingerii unui om de geniu... in goana noastra ne aducem aminte, de prea putine ori, de ce ne-au scris poetii, ce ne-au lasat, ce ne-au oferit... si ne pierdem.

Despre Eminovici, s-au scris multe si se vor mai scrie cu siguranta, insa cel mai mult si cel mai mult si mai mult ma fascineaza de-a dreptul conditia omului de geniu, felul in care el era perceput atunci si oglindirea lui astazi, 162 de ani de-atunci... mi se par atat de actuale abordarile eminesciene, perceperile si forma lucrurilor, atat de bine traduse pentru noi sentimente comune si trairi firesti, insa atat de candide atunci cand sunt receptionate de-un geniu si talmacite pentru negenii.

Caragiale spunea ca Eminovici era precum un om al extremelor, un introvertit desavarsit si, in aceeasi masura, un extrovertit veritabil. Sa percepi emotiile la intensitate maxima, oricare ar fi ele, sa percepi senzorial freamatul naturii, sa privesti inconjuratorul cu un ochi mai mult decat toti ceilalti, sa te bucuri de o inteligenta sclipitoare transpusa mai apoi prin scriere si totusi sa mai ai curajul sa iubesti, sa tanjesti, sa suferi dupa o Veronica... consider ca e o joaca a sortii, ca sa nu o numesc o ironie, si un tribut pe care, pana si omul de geniu, luceafar al poeziei, il ofera firescului. Pentru ca, una peste alta, Eminovici era un normal, intr-o sfera a lui, insa un ins criptat, incifrat si anormal chiar pentru aceia ce refuza a-si deschide mintea, viziunea, abordarea.
 
Si daca...

Un comentariu:

  1. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any recommendations?
    Feel free to visit my website - Gambling

    RăspundețiȘtergere