vineri, 22 ianuarie 2010

Generaţia-n blugi...trecut, prezent şi viitor !

E weekend şi mă bucur nespus că a trecut în sfârşit de ora 2. De acum o săptămână visam la aceste clipe(parcă sună a exagerare..."visam la aceste clipe"). E impropriu spus că...visam...îmi doream doar să treacă săptamana repede, indiferent dacă zilele ar fi trecut cu bine sau mai puţin bine. De ce vroiam asta? Pentru că...m-am săturat de şcoală până peste cap!(acum 5 ani puteam să bag mâna în foc şi să pariez că niciodată nu voi spune asta...ce copilă "neiniţiată" eram) M-am săturat de exagerări, de ipocrizia unora(nu spun mai multe)...m-am săturat să îmi ocup timpul cu tot felul de proiecte, activităţui(ce s-au dovedit şi extra"şcolare") şi alte măgării, timp în care aş fi putut foarte bine să mă pregătesc pentru ceea ce contează cu adevarat pentru mine şi ceea ce e important pentru mai încolo(în mare ţine şi de scoală). În articolul ce va urma nu mă voi referi la procesul strict de învăţare, ciclicitatea şcoală-acasă-somn-şcoală-acasă-somn ci la exagerările de care m-am lovit în ultimele săptămâni.
Îmi e aproape silă când aud pe cineva afirmand următoarele:"generaţia de azi nu mai învaţă nimic; sunt incapabili, nu citesc...şcoala nu mai e ce era pe vremea noastră!" . Pfff...păi bine şi spun...şcoala nu mai e ce era pe vremea lor; e mult mai mult de atât...e un alt nivel(categoric mai ridicat la unele discipline) decât cel de care s-au "lovit" cei ce afirmă tot ce le taie capul despre noi, "generatia de idioti din ziua de azi". Acelora ce sunt atât de siguri pe afirmaţia lor le spun că tinerii talentaţi, deştepţi, cu zeci de cărţi în ghiozdan şi evident bine pregătiri există cu duiumul în toată România. Problema este că ei nu i-au întâlnit şi le recomand(îţi recomand dacă şi tu te înscrii în categoria acestora) să treci câteva ore pe la un liceu bun din oraşul tău şi vei vedea atunci cât de schimbată e şcoala din ziua de azi.(de reţinut: liceul bun nu e acela în care se filmează bătăile dintre fete în orele de istorie sau bătaia dintre elev şi profesor din ora de mecanică, pentru ca mai apoi să fie puse cu bucurie pe youtube, iar apoi pe toate posturile TV şi la ştirile de la ora 5)
Uităm uneori că "tăcerea e de aur" şi ne băgăm în seamă cu afirmaţii tâmpite(chiar nu are rost să mă gandesc la un sinonim neologic "frumos" - tâmpit e cuvantul potrivit) si numim în toate felurile generatia care, cu sau fără voia voastră, vă va da la bătrâneţe pensia!
E normal să fim diferiti de imaginea liceenilor de acum 20 de ani! Atunci era în primul rând comunism, aveaţi toţi restricţii - erau securişti şi în budă. Acum? Acum ce mai e? Nu mai e nimic din ce era atunci şi evident că se schimbă şi calitatea învăţământului, iar cei ce trec prin băncile şcolii se raportează astăzi la alte valori. Aş putea da muulte, muulte exemple cu exagerarile pe care le-am auzit chiar azi la şcoală, dar ar fi mai bine pentru mine să omit acest lucru.(am tăcut şi acolo, tac şi aici...)
Cum îmi explic eu faptul că toată lumea ne subestimează şi toţi nu au încredere în generatia de mâine? păăăi... într-adevăr în ziua de azi sunt mulţi aceia care sunt "oile negre" şi reprezintă un exemplu negativ pentru cei mai mici decat noi(dar sincer... acum 20 de ani nu era aşa? ) Era exact aşa, doar că nu ieşeau în evidenţă aşa cum o fac acum - evident nu le permitea sistemul. Astăzi, când toţi pot face ce ne taie capul(şi le taie unora foarte multe) mulţi dintre ei încearcă să fie mai grozavi prin prostie. Îmi amintesc incidentul de acum câteva zile din troleibuz: mă întorceam acasă şi la o staţie se urcă un grup de baieti(ezit să le spun adolescenţi pentru că moral, ei erau cu mult sub gândirea unui adolescent). ei - mari şi tari se dau deştepti(doar erau de la un liceu/grup şcolar în care se filmau batăile din ore) şi încep să vorbească despre numărul impresionant de cărţi citite până atunci. Dintre ei, unul deţinea recordul de a nu fi citit nici o carte şi era mândru de reuşita lui!(felicitările mele, domnule! Buzunarele noastre abia aşteaptă să furaţi peste 1-2 ani din ele) Toate acestea erau spuse nu în gura mare, ci aproape strigând - pentru a-l auzi toţi cei ce au avut onoarea de a fi în acele momente cu dânsul în mijlocul de transport în comun. Datorită acestor indivizi(teribil de gorzavi în lumea lor) care se mândresc cu incultura şi prostia ce domneşte în a lor minte, noi ceilalti suntem categorisiti drept "de-ai lor" şi se vorbeşte în termeni generali despre generaţia tânără ca fiind ipocrită.
Din păcate ipocriti sunt cei ce afirmă acest lucru despre noi. Să caute ei unde trebuie şi vor găsi mii de tineri(elevi, studenti, sportivi etc.) care depăşesc cu mult nivelul de cunoştinţe, performanţe şi abilităţi de acum 20 de ani.
Noi ne-am schimbat, voi v-aţi schimbat, copiii mei vor fi schimbaţi! Lumea se schimbă - te schimbi şi tu, fără să îţi dai seama! E cursul firesc al lumii, istoriei, tehnologiei. Nu va mai legaţi de schimbari oameni evoluati...Dacă nu vă plac schimbările, trăiti ca omul primitiv în peşteră, căci aşa era înainte!

De câteva zile am descoperit o melodie/piesa pe youtube de care m-am îndrăgostit lulea( dupa cum spunea cântecul). Se cânta atunci... se mai cântă şi acum!
Încă versurile sunt cât se poare de actuale. Tinerii asculta rock, folk si muzică bună -> îi găseşti în pub-uri, beciuri mici, pline în fiecare noapte.
Uneori căutăm cultura şi progresul în străinătate, pentru că... cei ce folosesc cuvintele "frumoase" la adresa noastră, nu ne oferă destule valori morale...totuşi, ei vorbesc despre noi; ei ştiu că noi "nu învăţăm"(deja m-am săturat de sintagma aceasta mai mult decât de "biletele şi abonamentele la control"). Noul îi enervează pe cei de vârsta a3-a şi azi, asa cum ii enerva si atunci(exista în acest caz multe excepţii şi acestea sunt oamenii care au mai făcut câte o facultate la viaţa lor, au mai citit câteva sute de cărţi bune şi...au ieşit în lume). Şi blugii şi adidaşii sunt încă purtaţi de toată lumea peste tot - ca atunci - hooopa, iar o coincidenţă. Nici părinţii mei nu mergeau la baluri să danseze tango, aşa cum nici noi nu mergem la baluri să dansam tango...dar mai bine te las pe tine să citeşti versurile muuult prea sugestive de mai jos!
Repet: sunt cât se poate de actuale!




Aici ai şi "coloana sonoră"...un click şi începe gălăgia în boxe :) Audiţie plăcută şi...atenţie la versuri!



Exista niste oameni pe care ii iubesc
Au varsta constiintei si-a partenentei mele
Se invartesc in jurul a 20 de ani
Se dau golani si smecheri si vor sa fie stele
Sunt uneori teribili si alte ori vulgari
Parintii spun adesea ca nu mai stiu sa-i creasca
Dar tineti bine minte voi ce-i scarbiti de ei
Ca ei sunt la nevoie armata romaneasca
Daca sufletul tau intelege
De la rock pan-la imnuri si rugi
Te salut tineret in adidasi
Te salut generatie-n blugi x2
Exista niste tineri marcati de folk si rock
Ce au nevoie in tara de sprijin si de toate
Si daca nu am face cultura pentru ei
Ei si-ar lua-o in taina de prin strainatate
Si noi am fost excentrici si noi am fost huliti
Nici noi n-am mers la baluri sa randuim tangoul
De ce sa trecem astazi drept niste incuiati
Pe care ii acrestem si enerveaza noul
Daca sufletul tau intelege
De la rock pan-la imnuri si rugi
Te salut tineret in adidasi
Te salut generatie-n blugï


Închei postarea de azi prin următorul citat care mie personal mi-a dat mult de gândit. Apare la sfârşitul filmului "The Girl in the Cafe" - e precum o sinteză a peliculei... îţi dau şi ţie prilejul de a medita asupra lui:
"Uneori unei generaţii îi revine povara de a fi măreaţă. Voi puteţi fi acea generaţie" Nelson Mandela, 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu