luni, 30 mai 2011

Elevii olimpici in Retezat





 

In weekendul acesta, 27-29 mai, Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj-Napoca a pastrat traditia de a rasplati olimpicii liceului printr-o excursie a celor ce inca mai pastreaza performanta la cote maxime in institutia de invatamant renumita pentru calitatea educationala oferita tinerilor ce se afla in bancile scolii. Nu mai putin de 50 de olimpici la diferite discipline, alaturi de profesorii care le-au fost alaturi in drumul spre performanta au descoperit frumusetea, candoarea, dar in acelasi timp simplitatea Retezatului, participand la programul educational organizat de catre Asociatia de Turism pentru Tineret ADEONA, “Descopera Retezatul”. Programul are ca scop promovarea turismului montan si formarea in randul tinerilor a unor atitudini pozitive fata de natura.




Zona Turistica Carnic a fost astfel animata in aceste trei zile de weekend de rasetele tinerilor performeri, de cantecele fredonate la inceput de seara in jurul focului de tabara, acompaniate de ciupiturile unei chitare manuita cu grija de olimpicii mai talentati. Componentele echipei de volei fete ale liceului au intretinut atmosfera prin meciurile interminabile si nenumarate de volei din curtea interioara a Cabanei Lolaia.






Cu multa ambitie si dorinta de a ajunge cat mai aproape de inaltimile muntilor, acestia pornesc intr-o drumetie de cateva ore la Cabana Gentiana, acolo unde golul alpin se deschide, iar Retezatul isi arata si mai mult din frumusetea-i caracteristica. Pornind din Carnic, acestia urmaresc cursul Lolaiei si al Vaii Pietrele, traverseaza cursul Stanisoarei dupa care urca incet prin padurea de brad unde tacerea muntelui era sparta de cadenta pasilor celor ce aveau sa poposeasca la Gentiana. Ajunsi la cabana de la 1672m, ceaiul cald de plante si apa rece de izvor i-au inviorat pe cei ce si-au pierdut din puteri la urcare. 





Timp de cateva minute le-am tinut olimpicilor o lectie de geografie bine meritata intr-un cadru natural - martor al ghetarilor cuaternari si tot acolo au vazut pentru intaia oara culmile montane despre care invatasera odata, Stanisoara si Pietrele, ce strajuiau valea glaciara a Pietrelor, una dintre cele mai cunoscute vai alpine din Retezat. Acestia au descoperit cum vegetatia se schimba o data cu altitudinea si au vazut ienuparul si jneapanul, tufisuri reprezentative ale etajului subalpin. La intoarcere olimpicii si profesorii lor au poposit si la Cabana Pietrele, alfata la poalele Culmii Lolaia.








Proiectiile tematice cu imagini din natura, printre care se numara si o proiectie 3D, prezentarea echipamentului montan si a Parcului National Retezat, precum si a regulilor ce trebuie respectate intr-o arie protejata, exemplificarea notiunilor teoretice invatate pe bancile scolii despre relieful si vegetatia montana au facut ca olimpicii sa se intoarca acasa cu si mai multe cunostinte despre batranul Retezat.




Tiroliana de la Cascada Lolaia a reprezentat “piesa de rezistenta” a celor trei zile de excursie. Cu frica, teama sau bucuria de a lua parte unei noi experiente, olimpicii s-au insirat si si-au asteptat emotionati randul la tiroliana. Cateva secunde in aer, o alunecare rapida de pe un versant pe altul si o privire rapida aruncata Cascadei Lolaia, a carei cadere de apa impresioneaza prin aparitia celor doua brate despartite de un prag modelat sute de ani de apa, au reprezentat ingredientul perfect pentru ca olimpicii sa-si pastreze zambetul pe buze pe parcursul intreagii sederi in Retezatul ce i-a primit pe tinerii insetati de performanta atat de frumos, prin vreme buna, cer instelat, verdele padurii si cantecul apelor reci de munte.




Fiindca natura ne aseamana, Retezatul a demnstrat acest lucru olimpicilor prin simplitatea regasita acolo sus, la munte, iar daca educatia ne diferentiaza si performanta te face mai valoros, olimpicii si dascalii ce duc inainte povestea succesului in diferite domenii merita toate aprecierile si recunostinta noastra pentru munca si reusita acestora. ADEONA sustine performanta si recunoaste adevaratele valori educationale!


miercuri, 18 mai 2011

ArtGeo Life 2: Revin multumindu-va!

ArtGeo Life 2: Revin multumindu-va!: "Foarte buna ziua va spun dupa o absenta lunga si poate neplacuta de pe Blog. Am tot vrut sa-ti scriu gandurile mele, sa ii pun la zid pe cei..."

Revin multumindu-va!

Foarte buna ziua va spun dupa o absenta lunga si poate neplacuta de pe Blog. Am tot vrut sa-ti scriu gandurile mele, sa ii pun la zid pe cei ce m-au deranjat prin modul lor de a-si duce-n spate existenta sau pur si simplu prin gesturile lor lipsite de suflet, bun simt sau gandire, insa am ezitat in ultimul timp a critica orice rebut descoperit in jurul meu. Am ales sa ma bucur in liniste, insa din tot sufletul, de ultimele zile ale frumosului si de aur liceu... ultimele zile din anii de aur pe care i-am strabatut cu rebelismul specific mie.
Apar acum, aici, din dorinta de a multumi tuturor celor care astazi mi-au oferit o zi frumoasa doar prin simplul fapt ca au raspuns unui mesaj trimis din aproape disperare si dezorientare totala in cautarea unei tinute perfecte pentru celebrarea finalului de ciclu liceal, dupa ce socotelile au fost incurcate si de-a dreptul compromise de personajul negru al acestei povesti, cu final atat de fericit.
A fost un mesaj scris din deznadejde totala pe troleibuz, intr-o atmosfera inabusitoare si intr-un timp ce-l consideram nepotrivit pentru ca eu sa mai vad macar o clipa de bucurie in minutele ce aveau a se scurge cu greu intreaga zi. Mesajul a fost trimis majoritatii cunoscutilor din Cluj(-Napoca, evident) din agenda telefonica, fie ca vorbisem cu ei in ultimele luni, fie ca nu... cu toate acestea, reactiile nu au intarziat sa apara. Mesaje peste mesaje, telefoane, incurajari ca totul va fi bine, maini intinse parca din ecranul telefonului la fiecare sintagma citita cu mana-mi tremuranda pe taste"te sun cand aflu mai multe", "vorbim cand o intreb pe mama", "am o prietena care cunoaste pe cineva si te poate ajuta", "mergi la adresa aceea, spune ca vii din partea mea si poate te ajuta", "iti dau eu un numar, suna si vezi"... toate acestea m-au intors de-a dreptul pe dos si mi s-a confirmat faptul ca ca am o gramada, mare de tot, de cunstinte gata oricand sa ajute, asa cum pot ele... chiar si printr-o incurajare si o injuratura buna venita la timpul ei! Pentru acest lucru va multumesc enorm... pentru ca mi-ati reinnoit lista celor la care stiu ca pot apela atunci cand ceva nu merge ca pe roate, cand peretii roz din camera-mi devin intunecati, iar sufletu-mi devine mic precum un purice fara ambitie, scopuri si teluri marete.
Si pana la urma, acele injuraturi venite la momentul potrivit au indepartat poate tot nenorocul si vestea teribil de neplacuta aflata in cursul diminetii si uite-ma acum zambind si spunandu-va cu bucurie ca problema s-a rezolvat si s-a rezolvat in asa maniera incat e mai buna si mai frumoasa si mai potrivita decat mi-as fi imaginat ca va fi! Aici urmeaza acum revansa verbala care suna cam asa: puncte, puncte(daca ati stii despre ce e vorba, chiar ati contribui si voi cu cateva cenzuri si puncte si bipuri) puncte, puncte din nou, care mi-ai dat teapa azi... puncte, puncte, puncte... vezi tu cand... puncte, puncte, puncte si iar puncte, puncte(cat ma abtin sa nu spun acum chestii urate pe care poate le voi regreta apoi ca am ranit prea tare). Dar, din ultimele randuri indesate printre peretii portocalii, trebuie sa repet inca o data, pentru bucuria-mi, faptul ca AM REZOLVAT totul si ma simt(uneori incep sa nu mai fiu nesimtita) cu adevarat tare(sentul acela figurat al cuvantului, ca sa nu spun conotativ ca poate-mi citesc blogul elevi care dau bacul peste o luna si se simt prost ca au tot gasit prin variante cuvantul asta si nu-l inteleg, iar aici, pe Blogul asta portocaliu ce aparent e ceva mai normal dau iar de cuvantul elevat)

Multumesc inca o data si inca o data si tot asa pana la final de rand( apoi tariful creste si nu-mi mai permit a scrie multe multumiri) Va intorc ajutorul vostru de azi afirmandu-va, din nou poate, faptul ca sunt si eu o buna "injuratoare" in momente nasoale, ma pricep la dat stafuri stangace si ador sa spun vorbe pe care nici eu nu le cred, insa prin toate acestea mi se spune si mie, uneori, dar totus des, ca sunt un sprijin pe masura dimensiunulor mele(adica mic, dar esential). Asadar, data viitoare cand va agatati de o zi oribila, asa cum dimineata ma agatasem si eu, contati pe fortele-mi de a rupe creanga si de a face ca totul sa fie bine!

Saptamana insorita, cel putin la fel de insorita precum ultimele, daca nu cele din urma, frumoase, speciele si pline de invatatura zile de liceu!



DE ASTAZI AM UN NOU PERSONAJ PE LISTA NEAGRA, DAR MULTUMITA ACESTUIA AM APROAPE JUMATATE DIN AGENDA TELEFONICA PE LISTA "CELOR BUNI".
BUN VENIT IN CONSPIRATIE!

duminică, 8 mai 2011

8 Mai - Ziua Internationala a Crucii Rosii

Astazi e Ziua Internationala a Crucii Rostii, motiv pentru care, le doresc toata sanatatea si puterea din lume volunatilor Crucii Rostii, in special colegilor de voluntariat de la Filiala Cluj, din cadrul careia de mai bine de un an si jumatate fac parte cu bucurie.
E lucru mare sa fii voluntar... sa faci o fapta buna si sa-ti rupi din timpul tau pentru a-i fi mai bine unui om cu o soarta nu atat de buna precum a noastra. E lucru mare sa intinzi o mana de ajutor, sa incarci saci de haine si sa transporti donatiile spre sinistrati. E lucru mare sa fii tanar, licean si sa fii voluntar... iar pentru acest lucru, imi intorc astazi, mai ales, atentia spre tinerii ce aleg sa faca voluntariat, nu neaparat in cadrul Crucii Rosii. Si, pentru ca 2011 este si Anul International al Voluntariatului va indemn sa alegeti sa va rupeti din timpul vostru atat de pretios macar o ora pe luna pentru a aduce un bine comunitatii, societatii si pana la urma, pentru a ne face noua un bine prin simplu fapt pentru ca suntem OAMENI cu sufletul gata oricand sa vibreze in fata problemelor sociale.

La Multi Ani Crucea Rosie, La Multi Ani fericiti, dragi voluntari cu sufletul atat de mare si oricand gata sa ajute!

luni, 2 mai 2011

Tineretea e o stare de spirit!

Pentru ca astazi este Ziua Internationala a Tineretului va imbratisez virtual pe toti cei ce va simtiti tineri, va comportati precum tinerii, mai pastrati o farama a rebelismului june in voi, aveti mereu un punct de vedere si ganditi precum gandesc tinerii cu un potential imens.
Daca va traiti viata(intelegi ce vrei prin aceasta sintagma atat de comuna, uzuala si uzata in acelasi timp) si nu va lasati ingraditi de restrictii, principii, fixurile celor mai "maturi" din jurul vostru, va spun un calduros si tineresc LA MULTI ANI frumosi, insoriti, plini de zambete si culoare, succese, zile asa cum va plac voua, in compania celor pe cere-i vreti mereu alaturi, intr-o atmosfera preferata de voi cei la mult.

Si asta doar pentru ca tineretea e o stare de spirit si pentru ca noi, tinerii, vom schimba lumea!