duminică, 17 mai 2009

Succese si esecuri

“sunt succese care te injosesc si esecuri care te inalta”…cuvinte frumoase care mi-au dat mult de gandit in ultimele zile. De ce? Pentru ca am trait si eu la randul meu succese de care nu m-am bucurat sau succese de care nu am avut de ce sa ma bucur…poate am avut si unele nereusite(nu vreau sa le numesc esecuri), care m-au facut sa ma simt precum un castigator.
La ce se refera oare succesele care te injosesc ? cum poate fi numit oare « succes » ceva ce te injoseste ?? incerc sa iti dau o explicatie oarecum din propria experienta...si ma gandesc ca, succesul care te injoseste este atunci cand nu castigi pe merit ! atunci cand, doar tu stii cum ai ajuns la succes...prin trisat, prin santaj, furt sau mai stiu eu ce modalitate poti folosi ca sa ajungi la succesul dorit de tine. Toti ceilalti te considera invingator, te respecta pentru ceea ce ai realizat, te considera un real succes, dar asta este doar partea pe care ei o vad.mai este si cealalta parte, intunecata care nu va iesi la iveala poate niciodata...care va sta in spatele succesului tau si te va face mai devreme sau mai tarziu sa simti ca...esti un nimeni, sa simti ca ti-ai batut joc de prieteni poate, rivali si in primul rand...ti-ai batut joc de tine pentru ca ti-ai tradat adevarata valoare, ti-ai falsificat identitatea si...toate acestea te injosesc! sunt succese care pur si simplu te injosesc!
Dar cum ramane cu esecurile care te inalta? si...aici chiar pot vorbi din pura experienta. Repet: nu vreau sa le numesc esecuri pentru ca suna prea dramatic...si faptul ca nu vreau sa le spun astfel demonstreaza ca...m-au inaltat, m-au multumit! Esecurile care te inalta sunt atunci cand...stii ceea ce poti face, stii ceea ce esti, stii cat ai muncit si cat de mult suflet ai pus in munca ta. pur si simplu iti ratezi sansa sau...pur si simplu “un succes care te injoseste” ti-a luat locul bine meritat...si astfel este definit un anume...”esec”, esec care ti-a adus multe beneficii, ti-a adus experianta, deci ai avut de castigat! Pana la esec fusese un drum lung, fusese munca care a fost facuta cu drag, fusese presarat mult suflet in ceea ce urma sa devina dupa spusele altora esec...si de ce spun dupa spusele altora? Pentru ca tu nu vei considera niciodata nereusita un esec, pentru ca niciodata nu vei fi dezamagit de ceea ce ai facut intr-un mod corect, onest, sincer. Lipsa succesului in acest caz este numit esec de catre cei din jur, noi fiind singurii care stim ca un astfel de esec, reprezinta o reusita pentru noi, chiar daca nu pare a fi. Faptul ca noi, nu consideram nereusita un esec, o stopare a activitatii sau a sperantei in fortele proprii reprezinta deja un real succes...este un esec care te inalta!

Cand ai un succes parca te gandesti mai mult la viitor, iar cand ai un esec...te gandesti la trecut, la ceea ceea ce a generat pana succesului. Esecul te inalta...te face sa te gandesti atat la trecut, la daruirea si munca depusa pentru a-ti face treaba cat mai bine, dar si la viitor, la un nou inceput al unei reusite.

Decat un succes care ne injoseste, mai bine un esec care ne inalta! Mai bine pierdem cinstit, decat sa castigam trisand...mai bine avem castig moral decat sa avem un castig virtual, poate doar pe hartie sau poate doar pentru cateva luni. Adevarata valoare a noastra nu se masoara nici in succese si nici in esecuri...se masoara in faptele care pot fi bune sau rele...iar faptele bune sau rele pot genera un anumit tip de succes sau...un anumit timp de esec. Oricum rasplata succesului sau a esecului nu va intarzia sa apara! Cei care ne cunosc, ne vor considera si atunci cand vom fi invinsi niste adevarati invingatori.
Invins/invingator...un joc de cuvinte, un joc al situatiilor, un joc al sansei.Putem trece atat de usor de la invins la invingator, dar in acelasi timp ne putem cobori si mai usor de la invingator la invins! Poti alege sa castigi sau poti alege sa pierzi, poti alege sa perseverezi sau poti alege sa abandonezi. Problema e ca...adevaratul abandon e atunci cand ne tradam pur si simplu identitatea si adevaratul potential, iar adevata perseverenta e atunci cand ne luptam practic cu morile de vant, cand ne luptam sa fim noi insine pentru a face ceea ce ne place, in ciuda greutatilor si a lipsurilor de multe ori aparente.
E atat de greu sa spui ca e un nou inceput sau un nou sfarsit, dar nici inceputul lumii si nici sfaristul lumii nu se stie cand a fost exact sau cand va fi exact!(sunt zeci de teorii care sustin ca inceputul lumii a fost o data cu Big Bang-ul sau ca sfarsitul lumii va vi in 2012...noi nu avem de unde stii!!!) Deci, niciodata nu poti stii cand va fi noul tau succes sau sfarsitul esecului.

Pana atunci....alege mai bine un esec cinstit decat o victorie cumparata!